Γρίπη

Η γρίπη είναι μια οξεία ασθένεια, που μπορεί να εμφανίσει πιο σοβαρές επιπλοκές και εποχικές πανδημίες. Είναι μια μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού που προσβάλλει ανθρώπους και ζώα. Προκαλείται από ιούς RNA, διαφορετικού τύπου του κοινού κρυολογήματος.

Η γρίπη συνήθως κάνει την εμφάνιση της στα τέλη του φθινοπώρου και κορυφώνεται το χειμώνα. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου, του φάρυγγα και της αναπνευστικής οδού, στην οποία συχνά προστίθεται η επιπεφυκότος φλεγμονή. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος τη γρίπη από το κοινό κρυολόγημα στα αρχικά στάδια, αλλά τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο σοβαρά. Έχει τεράστιο κόστος για την κοινωνία και αποτελεί αντικείμενο συνεχούς μελέτης.

Η γρίπη διαχωρίζεται σε τρεις τύπους ιών: τον Β, ο οποίος μολύνει τους ανθρώπους. Α και Γ, μπορούν να μολύνουν διάφορα είδη (άνθρωπος, πουλιά, χοίρους). Όλοι οι τύποι ιών μεταλλάσσονται πολύ γρήγορα, γεγονός που καθιστά το ανοσοποιητικό σύστημα πολύ συχνά απροετοίμαστο και πιο εκτεθειμένο. Ο πιο επικίνδυνος τύπος είναι ο Α που η μετάλλαξη του σε διάφορες χρονικές περιόδους (Η1Ν1, Η2Ν2, Η3Ν2), Η5Ν1οδήγησε σε πολύ μεγάλες πανδημίες με πολλά περιστατικά θνησιμότητας.

Μετά την περίοδο επώασης, συνήθως ασυμπτωματική, που διαρκεί 1 έως 4 ημέρες, η ασθένεια της γρίπης έχει αιφνίδια έναρξη με αίσθημα γενικής κακουχίας, ρίγη, εφίδρωση, υψηλό πυρετό (που διαρκεί 3-4 ημέρες, φτάνοντας έως και 39 °C), και συνοδεύεται από μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο, μερικές φορές πονόλαιμο και αίσθημα βουλωμένης μύτης. Οι επενέργειες είναι πιο σοβαρές από αυτές του κρυολογήματος και διαρκούν περισσότερο. Η ανάρρωση διαρκεί για περίπου 1-2 εβδομάδες, ωστόσο μπορεί να αποβεί μοιραία σε αδύναμα άτομα και χρόνια αρρώστους.

Η μετάδοση της πραγματοποιείται μέσω του αέρα και του φτερνίσματος ή σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και από τις ακαθαρσίες των πτηνών, από το σάλιο, φτέρνισμα, περιττώματα και αίμα και διευκολύνεται σε υπερπλήρεις, κλειστούς και ανεπαρκώς αεριζόμενος χώρους: τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία.

Οι ιοί της γρίπης μπορούν να παραμείνουν λοιμώδεις για περίπου μια εβδομάδα σε ανθρώπινη θερμοκρασία, πάνω από 20 μέρες σε 0°C και για πολύ μεγαλύτερες περιόδους σε χαμηλότερες.
Η προληπτική αντιμετώπιση με εμβολιασμούς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα απέναντι στη γρίπη, ειδικά στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες όπως τα παιδιά, οι ενήλικες και τα άτομα που εργάζονται σε επαγγελματικούς χώρους με επαφή με το κοινό. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι εμβολιασμοί με γρίπη δεν εξασφαλίζουν πλήρη ανοσία από την ασθένεια .

Η θεραπεία της γρίπης περιλαμβάνει φάρμακα για τη συμπτωματική θεραπεία, ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος. Αντιβιοτικά χορηγούνται για δευτερεύουσες μολύνσεις όπως βακτηριακή πνευμονία.