Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι πάρα πολύ γνωστές, καταγεγραμμένες και μελετημένες ασθένειες από την αρχαιότητα. Και οι δύο λοιμώξεις, προκαλούνται από ιούς, που όμως είναι διαφορετικοί και είναι μεταδοτικές. Επηρεάζουν τους ανθρώπους και τα συμπτώματα είναι σε πολλές περιπτώσεις έντονα. Η γρίπη πρόσθετα επηρεάζει και τα ζώα. Έχουν επιπτώσεις στον τρόπο ζωής, επηρεάζουν την απόδοση και την κοινωνικότητα και αν δεν προσεχθούν μπορούν να οδηγήσουν σε δευτερεύουσες σοβαρότερες βακτηριακές λοιμώξεις.

Κρυολόγημα

Το κρυολόγημα αποτελεί την πιο συχνή μεταδοτική νόσο στον άνθρωπο, χαρακτηριζόμενο
από φλεγμονή του ρινοφαρυγγικού βλεννογόνου. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό, μετά από περίοδο επώασης 1-2 ημερών.
Οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα ξεπερνούν τους 200, με πιο συχνό τον ρινοϊό. Οι ενήλικες εμφανίζουν 2-3 κρυολογήματα το χρόνο, ενώ τα παιδιά από 6 έως 12. Τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μέσα σε 7-10 ημέρες, ωστόσο, μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 3 εβδομάδες.

Το κρυολόγημα εκδηλώνεται συνήθως με αίσθημα κόπωσης και ψύχους, φτέρνισμα και πονοκέφαλο, τα οποία μετά από 2 ημέρες περίπου ακολουθούνται από επιπρόσθετα συμπτώματα όπως συνάχι και βήχα καθώς και πονόλαιμο.
Η μετάδοση του κρυολογήματος μπορεί να γίνει από τον αέρα μέσω των μολυσμένων μικρο-σταγονιδίων που εκπέμπονται με φτέρνισμα ή βήχα ή με επαφή με επιφάνειες μολυσμένες με ρινικές, σιαλικές και δακρυϊκές εκκρίσεις.
Είναι μια ενοχλητική ασθένεια που η θεραπεία της περιλαμβάνει την παροχή ανακούφισης από τα συμπτώματα. Επίσης ανάπαυση η λήψη υγρών για τη διατήρηση της ενυδάτωσης, η σωστή ξεκούραση και υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνες μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τον ιό.